7 Cara Mudah Pakai Foundation

sumber : http://www.marieclaire.com

1435180112-mcx-foundation

LANGKAH 1 : TANGGALKAN MAKEUP PADA WAJAH DAN CUCI MUKA DENGAN BERSIH

gallery-1435176828-mcx-foundation-1

Tanggalkan makeup dengan makeup remover atau cleansing water. Cuci muka dengan cleanser yang sesuai untuk bersihkan kotoran, debu, minyak dan sisa makeup yang terdapat pada kulit wajah.

LANGKAH 2 : LEMBAPKAN MUKA DENGAN KRIM PELEMBAP (MOISTURIZER)

gallery-1435176874-mcx-foundation-2

Selepas muka dicuci dengan bersih, sapukan pelembap wajah yang sesuai (pastikan pelembap yang digunakan sesuai untuk jenis kulit uolls sama ada berminyak/kering/kombinasi/sensitif). Adalah lebih baik untuk hangatkan krim pelembap dengan gunakan kedua belah tangan (pastikan tangan betul-betul bersih) sebelum tepekkan kat muka. Untuk kulit berminyak, gunakan pelembap berasaskan gel yang mana fungsinya boleh menyerap/kurangkan minyak pada wajah (matte) dan aplikasikannya hanya dengan menggunakan hujung jari.

LANGKAH 3 : APLIKASIKAN FOUNDATION DENGAN GUNAKAN BERUS

gallery-1435176932-mcx-foundation-3

Pastikan uolls gunakan berus waktu nak sapu foundation dan ratakannya daripada tengah muka menghala keluar (pipi). Pastikan uolls pilih foundation yang bagi efek natural serta flawless (lembut gebu) pada wajah dan terasa ringan seperti tidak memakai apa-apa (lebih rasa selesa).

LANGKAH 4 : RATAKAN FOUNDATION DALAM GERAKAN MEMBULAT

gallery-1435176975-mcx-foundation-4

Gunakan span/sponge lembap dan ratakan foundation yang telah disapu dengan berus tadi dalam gerakan membulat di samping tekapkan/tekan span tersebut di wajah.. Span jenis ini banyak dijual di pasaran dan merupakan “high definition cosmetic sponge applicator”. Span ini lembut,lembap dan kenyal serta tidak menyerap apa-apa produk yang telah diaplikasikan di wajah. Ianya bertindak meratakan foundation dengan lebih sekata untuk membentuk permukaan wajah yang lebih licin.

LANGKAH 5 : TUTUP CELA DAN KESAN KEMERAHAN DI WAJAH DENGAN CONCEALER

gallery-1435177031-mcx-foundation-5

Calitkan concealer di tempat-tempat yang ada cela seperti parut jerawat, bintik hitam, kesan kemerahan dan ratakannya dengan menggunakan jari. Penggunaan jari yang agak hangat (ikut kepada suhu badan) boleh membantu concealer menjadi rata dengan lebih sempurna di wajah dan boleh elakkan daripada penggunaan concealer secara berlebihan atau membazir. Cukup sekadar amaun yang diperlukan sahaja.

LANGKAH 6 : SETKAN MAKEUP DENGAN FINISHING POWDER

gallery-1435177578-mcx-foundation-6

Untuk penampilan yang lebih sempurna, aplikasikan translucent powder pada wajah. Gunakan berus kecil yang lembut, celupkannya pada powder dan tepukkan powder berlebihan yang terdapat pada berus ke dalam bekas powder tersebut sebelum sapukannya ke muka. Sapukan translucent powder tadi di kawasan yang mudah nampak berkilat (mungkin disebabkan oleh wajah berminyak) seperti di antara 2 kening, hidung, bawah mata dan dagu. Pastikan uolls tak sapu bedak tersebut secara berlebihan kerana ianya akan menghilangkan penampilan wajah yang natural.

LANGKAH 7 : SELESAI DAN CANTIK !

gallery-1435178147-mcx-foundation-after

Tahniah !! Uolls berjaya mendapat kulit wajah yang cantik, flawless dan yang penting boleh keluar berjalan dengan yakin

Uolls boleh cari zaty kat sini taw :

whatsapp zaty : +6018-9532991

personal message zaty di fesbuk : https://www.facebook.com/ezzatyhusni

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s