Minyak Serai Kuatkan Akar Rambut dan Cegah Rambut Gugur

Biasa serai ni kita buat masak, buh dalam tomyam jadi nyummm nyummmm sodap kan. Tapi sebenarnya kalau uolls nak tau, serai banyaaakk sangat manfaat dia pada kita tau. Salah satunya dia boleh jadi tonik semulajadi untuk kuatkan akar rambut sebabnya serai ada sifat ASTRINGENT yang boleh kecutkan liang pori atau folikel rambut tempat akar rambut kita tumbuh. So, bila liang tu kecuttt, takdelah rambut nak gugur sesuka hati khennss.

Homemade-Lemongrass-Essential-Oil

Ekceli uolls boleh buat sendiri minyak serai ni. Zaty share step ngan uolls macam mana nak buat. Bahan-bahan yang diperlukan:

•4-6 batang serai
•Lesung batu
•Kain nipis untuk buat tapis
•Minyak pembawa/carrier oil : minyak zaitun atau grapseed oil
•2 biji balang kaca (saiz medium)
•1 biji balang kaca gelap macam botol kicap tapi nak saiz kecik je

Cara buat :

1) ambik 2 batang serai, make sure buang daunnya pastu tumbuk batang serai tu guna lesung batu

2) Penuhkan balang kaca dengan minyak zaitun/grapseed oil dan masukkan serai yang dah ditumbuk ke dalam minyak bekas berisi minyak. Letak balang ni kat tempat yang terkena cahaya matahari (tepi tingkap pun ok) selama 2 hari

3) Lepas 2 hari, tapiskan minyak yang ada serai ni ke dalam balang kaca yang lagi satu dengan gunakan kain nipis. Pastikan uolls tekan-tekan serai ni sampai kering/takde minyak dah.

4) Dengan guna minyak serai yang dah ditapis (no.3), ulang proses 1 hingga 3 dengan guna serai yang fresh/baru. Lepas 2 hari, tapis lagi minyak ni dalam bekas yang lain. Step ni kena buat sebab kita nak dapatkan pati minyak serai beserta dengan aroma serai yang kaw

5) Once dah dapat bau aroma serai, transfer balance minyak tulen yang dah ditapis habis ke dalam botol/balang gelap saiz kecik. Simpan minyak ni kat tempat yang sejuk dan kering. Uolls boleh guna minyak ni sampai 2 tahun. InshaaAllah tak rosak/tak basi.

Tapikan uolls, keje uolls akan jadi sooo easyyyy bila uolls just amalkan minyak pati lemongrass Ronella. Step nak buat minyak pati Ronella ni sama jer taw macam yang zaty tunjuk kat uolls kat atas tu👆👆.

Cuma yang bezanya, minyak pati Ronella diproses kat kilang. Masuk mesin besar yang dalam tu ada beratus kilo batang serai. Batang serai tu ditumbuk dengan lesung super power sampai keluarkan minyak yang efek dia lebih bagus daripada yang kita buat sendiri kat rumah. Yelah kan, kalau ikut logik kilang lagi cukup alat nak keluarkan minyak pati dari batang serai ni.

Apa yang uolls perlu buat cuma satu je. Titikkan minyak pati lemongrass Ronella pastu campurkan ngan minyak zaitun. Urutkan pelan-pelan kat kepala. Make sure kena kulit kepala tau. Agak-agak dah 15 minit macam tu dah boleh bilas rambut, nak syampu sekali pun takpe. Lepastu nanti esok pagi uolls akan nampak kesan kebabommm dia.

Kalau selama ni sekali rambut gugur sampai 10 helai, InshaaAllah boleh berkurang setakat 3-4 helai je yang gugur. Yang zaty cerita ngan uolls ni PROVEN tau sebab zaty dah try pakai sendiri😍😍

16649167_1348422711847725_2039307472086700632_n

lemongrass essential oil ni ada dalam Family Pack. Uolls boleh purchase pack ni dan boleh diy sendiri macam-macam resepi skincare, household dan jugak penjagaan kesihatan. kalau berminat boleh terus whatsapp zaty +6018-9532991 ya

 

Uolls boleh cari zaty kat sini taw :

whatsapp zaty : +6018-9532991

personal message zaty di fesbuk : https://www.facebook.com/ezzatyhusni

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s