3 STEP SIMPLE RAWAT TUMIT KAKI PECAH & MEREKAH

Ouchhh siyes rasa tak selesa sangattt kennsss bila tapak atau tumit kaki kering, merekah, menggelupas sakan. Dengan rasa gatal melampau, kadang-kadang luka. Sakitttnya tuh kan😣.

Jom tengok 3 step easyyy sooo happyyy macam mana nak rawat masalah ni. Uolls boleh amalkan 3 step superr senang ni 3 kali seminggu seelok-eloknya malam sebelum tidur.

17554481_1372347482808244_2720485023962638708_n

STEP 1 : BUAT AIR RENDAMAN KAKI

Bahan yang diperlukan ialah :

1 cawan listerine (ambik warna biru)
1 cawan cuka epal (pastikan yang raw/unfiltered/ada label with mother)
2 cawan air sederhana panas (asalkan kaki boleh tahan ngan suhu air tu)
10 titis LEMON ESSENTIAL OIL

1) Bersihkan kaki sebelum rendam dalam besen yang sesuai
2) Buat rendaman kaki selama 15-20 minit

*Lemon Essential Oil sangat bermanfaat untuk tingkatkan peredaran darah pada bahagian kaki, buang toksin melalui kaki, buatkan kulit nampak lebih sihat dan cerah serta tingkatkan suhu pada kaki untuk pastikan kaki sentiasa panas dan lembap

STEP 2 : SCRUB TAPAK/TUMIT KAKI UOLLS

Bahan-bahan untuk scrub ialah :

1/2 cawan gula putih
1/2 cawan minyak kelapa dara(unrefined)
1/2 cawan oatmeal
8-10 titis PEPPERMINT ESSENTIAL OIL

*Peppermint Essential Oil sangat berkesan untuk buatkan kulit lebih lembap dan cantik sebab dia mengandungi Omega 3 dan buatkan kulit lebih relax dan kurang gatal/sakit sebab kandungan menthol yang ada di dalamnya.

1) campurkan semua bahan dan kacau hingga sebati
2) tuang baham campuran ke dalam bekas sesuai seelok-eloknya bekas kaca
3) simpan dalam peti ais untuk keraskannya. Uolls keluarkan bila nak pakai je taw.
4) scrub lembut pada kaki dan bilas dengan air bersih

STEP 3 : SAPU PELEMBAP KAKI

Untuk pelembap, uolls cuma perlukan 2 bahan jer iaitu 1 sudu besar minyak kelapa dara (unrefined) dicampurkan dengan 3 titik LAVENDER ESSENTIAL OIL.

Sapu pada keseluruhan kaki dan pakai stokin yang bersih untuk kekalkan kelembapan kaki uolls.

* Lavender essential oil sangat bantu untuk hasilkan kulit baru yang lebih sihat, ada sifat antiseptik (halang kuman membiak) dan buang sel kulit mati dan kulit yang kering/menggelupas dengan sangat EFEKTIF

 

Uolls boleh cari zaty kat sini taw :

whatsapp zaty : +6018-9532991

personal message zaty di fesbuk : https://www.facebook.com/ezzatyhusni

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s