Siyes uolls. Info ni best sangat kalau uolls dapat baca sampai habis. Salah satu cara uolls nak ringankan beban badan, beban otak hanya dengan ketul ais yang sejukkk tu!

Feng Fu ni ialah satu TITIK TEKANAN yang terletak antara hujung (tapak) tengkorak kepala dengan permulaan pada tulang tengkuk kita. Dengan kata lain, titik pertemuan antara belakang kepala ngan tengkuk.

17523209_1383712248338434_5783496137845297042_n

Continue reading

Advertisements

Asal-Usul Minyak Pati Aromaterapi (Essential Oil) Part 1

Sampai sekarang zaty dok fikir tentang FIRAUN yang hidup beribu tahun dulu. Kata pakar sejarah, zaman Firaun ni lebih kurang 5000-10,000 tahun yang lepas. Zaty suspek Firaun ni mesti hensem dan gagah giler. Walaupun dia tu gila kuasa dan kejam, tapi ngan bini dia mesti jenis yang romantik, dalam hati ada munge-munge gitew.

Ni sebab Firaun dan tamadun dia (EGYPT) adalah yang PERTAMA guna MINYAK PATI AROMATERAPI kat dunia ni. Diorang bakar minyak pati bunga rose sebab diorang percaya hajat diorang akan sampai ke syurga bersama-sama ngan wap wangi bunga yang naik ke atas dan dimakbulkan.

Continue reading

Beza Antara SPF 15, SPF 30, SPF 50

Uolls, zaty nak tanya. Apa yang uolls faham tentang SPF? Krim siang atau pondesyen uolls ada SPF 15 atau 30 ataupun 50? Uolls tahu apa beza 3 nombor ni?

SPF ni nama panjangnya Sunscreen Protector Factor yang bermaksud perbezaan antara berapa lama masa yang diambil untuk muka jadi sunburn bila PAKAI SPF dengan masa muka sunburn kalau TAK PAKAI SPF.

Jadinya, SPF yang bernombor tu menunjukkan berapa lama muka kita boleh dilindungi daripada sinar matahari (UVB) daripada boleh tembus ke kulit muka dan terbakar. Takutnya kan bila sebut terbakar. Hikhikhik.

Continue reading

Pati Minyak Terapi Essential Oil

Hai uolls. Hari ni zaty nak story-story ngan uolls tentang essential oil (EO). Lepas zaty up tutorial buat wap muka minggu lepas, zaty dapat banyak PM tanya apa kebendanya essential oil ni zaty oohoiii.

Nak terang detail ala-ala prof dari Oxford tu, zaty tak reti sangat. Tapi kalau nak suruh zaty cerita macam makcik Gayah kampung sebelah ok kenss?

Continue reading

Berapa Kali Sehari Kena Cuci Muka?

Hai uolls, untuk orang kulit kering atau yang kulit berminyak, berapa kali sehari kita kena cuci muka pakai cleanser? Jawapannya iaaalaahhh dua kali sehari. Yeayyy uolls yang biasa cuci muka 2 kali sehari tu dah betul. Tahniah!!

Orang yang kulit kering biasanya tak hadapi masalah cuci muka sangat. Yang biasa dalam dilema, terlebih-lebih cuci muka sampai tiap kali nak solat 5 waktu dia tenyeh cleanser kat muka ialah orang yang jenis kulit berminyak. Betul tak?

Continue reading

Berapa Banyak Nak Pump Serum Muka untuk Sekali Pakai?

Uolls pernah tak rasa KONFIUS tiap kali nak pakai #Cleanser #Serum#KrimMuka. Berapa banyak nak kena sapu kat muka? Kalau cleanser jenis tiub tu, nak picit banyak mana baru berkesan cuci muka bersih. Kalau serum pulak, nak titikkan berapa titis ye untuk cover satu muka?

Tapi sayang sangat taw. Kita selalu fikir kalau pakai lagi banyak, maksudnya lagi berkesan. Kalau muka berminyak, kita fikir kena picit cleanser tu sebesar saiz kurma untuk buang semua minyak yang berkolam kat muka.

Continue reading

Minyak Pati Aromaterapi vs Minyak Pewangi

Uolls, biasa tak bila pegi mall TERLALU kat depan kedai 5 hinggit. Tak ingat zaty apa nama kedainya. Tapi bila kita lalu depan kedai tu akan ada gegadis atau jejakas yang tegur “selamat datang, 1 barang 5 hinggit”.

Kalau uolls perasan, bila jalan kat depan kedai tu mesti terbau wangi jer. Pastu nampaklah bersusun lilin-lilin comel, botol kecik-kecik yang ada minyak wangi ala-ala aromaterapi dalam tu semuanya dijual pada harga rm5.

group123

Continue reading

Minyak Serai Kuatkan Akar Rambut dan Cegah Rambut Gugur

Biasa serai ni kita buat masak, buh dalam tomyam jadi nyummm nyummmm sodap kan. Tapi sebenarnya kalau uolls nak tau, serai banyaaakk sangat manfaat dia pada kita tau. Salah satunya dia boleh jadi tonik semulajadi untuk kuatkan akar rambut sebabnya serai ada sifat ASTRINGENT yang boleh kecutkan liang pori atau folikel rambut tempat akar rambut kita tumbuh. So, bila liang tu kecuttt, takdelah rambut nak gugur sesuka hati khennss.

Homemade-Lemongrass-Essential-Oil

Continue reading